сряда, 27 март 2013 г.

Хайнекен, Тетанже...Лиле



Аперитивът Лиле- едно от питиетата на Джеймс Бонд



Бордоложкият аперитив Лиле е създаден от братята Paul et  Raymond  през 1887 г. в градчето Podensac(Graves). През 30 те години на миналия век е неговия апогей на френския пазар.В края на втората световна война един американец от Ню Йорк Michel Dreyfus става част от неговия успех. През50 те.год. дукесата на Уиндзор го налага във френските хотели „ Ритц и Жорж 5. 80% от продукцията му се изнася за САЩ.
През 2008 год. Ricard ,която го дистрибутира придобива къщата «Lillet”.
Лиле е аперитив на базата на вино 85 % от най-добрите  сортове от региона: семийон,совиньон и мускадел и 15 % плодов ликьор. Различи видове портокали ферментират в продължение на месеци,след което се дестилират.Качеството му се променя  значително в края на 80 те години,когато къщата Лиле си сътрудничи с Еноложкия Институт в Бордо.Новото Лиле е по-свежо,по-плодово и с по-фина структура.Има го в три варианта :”Lillet Blanc, Rouge и отскоро Rose .
Аперитивът Лиле се дегустира  силно охладен(6-7 гр.) в голяма чаша с много лед и парче портокал.
Цветът му е жив, искрящ( розето е с цвят на сьомга )
Носът-деликатни плодови аромати,в които изпъкват червени плодове и цветове на портокал и грейпфрут.
Лиле е част от много коктейли-Лиле-Мохито, Lillet-Kiss, Lillet-Vesper……….

Лиле Розе –лонг дринк

Lillet Rose Royal- 5cl Lillet Rose,10cl Champagne Perrier  Jouet,много лед….

Lillet Citrose -5cl Lillet Rose,10cl lemonade.лист дива мента и много лед….


 



      Коктейл 007

     3 части джин Gordon`s
     1 част водка
     ½ Lillet

събота, 23 март 2013 г.

Избите на 21 век- ултрамодерни и екстравагантни- отвъд общоприетите норми и представи




Символ на новото и апотеоз на модерното- това е водещата амбиция на някои  собственици на шата във Франция( в Бордо,Прованс и Лангедок).В последните години  те са променили своите изби до неузнаваемост. Обърнали са се  към известни архитекти, искайки от тях сгради –модерни, оригинални,ергономични и неподражаеми  в технически аспект. Тази тенденция е наложена от  индустриалци, които сериозно инвестират  в лозята.
Например фамилия Алард, водеща групата Filhet Alard –едно от първите френски застрахователно- посреднически дружества,  е построила в шато Lastours  в Лангедок точно такава изба . Артистичните Chateaux  La Costes  притежават 1500.кв. метра разгърната площ с капацитет на съдовете 15 000 хектолитра Нашият проект интегрира виното, изкуството и архитектурата -признава Matieu Causse-директор на това имение от 125 хектара,живописно кацнало на хълмове край Екс-Ан-Прованс. Неговите собственици, ирландски инвеститори, са се обърнали към Jean Nouvel –прочут френски архитект.
Сградата е във форма на полукръг,висок 15 метра,от хромирана стомана,чиято изба се намира на 17 метра дълбочина.Набраното грозде се приема в избата по гравитачен път,избягвайки конвенционалните помпи.Отвън избата е позиционирана като артистичен музей, аранжиран от японеца Tadoo Ando .Вълшебно място, където могат да се дегустират вината на имението,да релаксираш с чаша вино,четейки съвременни произведения. Двайсетина скулптури на световно известни майстори допълват картината-Franck Gehry,Alexander Canter,Louise Bourgeois.Една артистична концепция,която се опитваме да внесем и в стила на нашите вина-заявява Matieu Causs


Авангардистите „
Cheval blanc (Saint Emilion) -разгърната площ 6 500 кв.м., капацитет на съдовете 3 000 хектолитра, цена 12 милиона евро

Бял бетон,стъкло,дърво-това са материалите ,с които изпъква съвсем новата изба. Целта на собствениците е била да впишат избата като един от най-добрите образци на 21 век-заявява Pierre Ollivier Clouet,технически директор  на избата.Класически строителни материали като тухли, керемиди и други тук са неизползваеми. Вътрешното оборудване е високо достижение на технологиите. Избата разполага с 57 съда във футуристичен стил,които приемат гроздето от 37 хектара лозя. Всеки съд съответства на  отделен малък парцел, което позволява да се винифицира поотделно.Избата е сертифицирана по стандарта HQE (haute qualite envirronement)-което позволява висока защита на околната среда. За комфорта на работещите екипи, избата е с отлична  акустика. Естествена дневна светлина огрява всички помещения, с изключение на тези, където стареят и се складират вината.Цялостното изпълнение на избата е дело на архитекта Chrstian de Podtramparc.Първата копка е направена на 1 януари 2010, а през май 2011 е официалното откриване. Посещава се само с предварителна уговорка.


„Нестандартните”
Couly- Decoiffrant - разгърната площ 1000кв.м, 3 000 хектолитра съдове, цена 2 милиона евро



Нашето винарско оборудване беше много старо и почти излязло от употреба. Спонтанно решихме да ги заменим с нови-съвършени и модерни,които да бъдат и своеобразно средство за комуникация-това обясняват Pierre и Bernard Couly-собственици на имението в Chinon( Indre et Loire).Баща и син конструират две забележителни сгради: една модерно оборудвана изба и един бутик, завършен през април 2011,изключително ефектен.Бутикът представлява елипса в червен цвят,виждащ  се по цялата дължина на пътя. Отвътре всичко е в метал. Избата пък е изградена от бетон- изглежда като полузаровена и оборудвана от 28 иноксови съда(терморегулируеми), които създават впечатление за една помпозна катедрала. Горната част е голям стъклен купол с витрини, които позволяват директен изглед отвътре. Избата – 200 кв.м. приема посещения на групи и представя изложби на произведения на съвременното изкуство.
Между април и декември повече от 7 000 винотуристи са посетили тази  оригинална и богата цветово изба.


“Панорамните”
Chateaux Lastours, Corbiere,1700кв.м , 8000 хектолитра капацитет на съдовете, цена 4.5 милиона евро


Една наложена марка,едно съвършено съоръжение,което да е функционално и модерно
- това е пътят ,по който е тръгнал архитект Eric Martin. Той, заедно с инженер Sicoe
създават  тази интересна изба.
В Корбиер.Фамилията Allards-собственици на шатото от 2004 год. са искали изба уника
            лна и единствена в Languedoc- Roussillon. Тя представлява един полузаровен паралелепипед от груб и  необработен бетон, с цвят на почва .Сградата се натрапва от пръв поглед.В долната част са разположени 52 иноксови съда, в горната огромна фасада от стъкло със зрелищна панорама към масива на Корбиер.Основната концепция е използването на дневната светлина, която намалява разхода на енергия.както и най-съвременни изолационни материали за вентилация на помещенията.
                     Логото-един стилизиран кипарис на 11 метра височина,замислен от Patrisk Chappert Gaujal-маркира входа на избата.Това е емблемата на шатото във всичките му официални документи.

Биоклиматичните
Domaine Clement Klur Alsace - 150 кв.м, 800 хектолитра съдов капацитет

Francine et Clement Klur са изградили своята изба през 1998 год. според биоклиматичните критерии. Формата на избата е кръгла с естествен растителен покрив и изолирана с глина и слама. Отвътре 3 вентилационни помпи осигуряват свеж въздух. Подът е покрит с пясък и павета за регулиране на влагата. Всички останали помещения са изградени в същия дух -дървени конструкции без химическо третиране.

Растителните
Domaine Tropez , 400кв.м. 1800 хектолитра капацитет на съдовете

Gregoire Chaix винаги е бил любител на природата и растенията.Когато този винар от Прованс,разбира че негов съсед  използва оригинален и нестандартен метод за покритие на сградите-морски водорасли от Чили, той спонтанно взаимства и внедрява идеята му.Тези растения имат способността да абсорбират влагата непрекъснато. Така те осигуряват една оптимална термична регулация във вътрешността на помещенията. От 7 години,покривът и стените на неговата изба са покрити с тези екзотични водорасли, а посещенията са само с фиксирана уговорка.