Символ на новото и апотеоз на модерното- това е водещата
амбиция на някои собственици на шата във
Франция( в Бордо,Прованс и Лангедок).В последните години те са променили своите изби до неузнаваемост.
Обърнали са се към известни архитекти, искайки
от тях сгради –модерни, оригинални,ергономични и неподражаеми в технически аспект. Тази тенденция е наложена
от индустриалци, които сериозно
инвестират в лозята.
Например фамилия Алард, водеща групата ‘ Filhet Alard –едно от първите
френски застрахователно- посреднически дружества, е построила в шато Lastours в Лангедок точно такава изба . Артистичните Chateaux “La Costes” притежават 1500.кв.
метра разгърната площ с капацитет на съдовете 15 000 хектолитра Нашият
проект интегрира виното, изкуството и архитектурата -признава Matieu Causse-директор на това имение от 125
хектара,живописно кацнало на хълмове край Екс-Ан-Прованс. Неговите собственици,
ирландски инвеститори, са се обърнали към Jean Nouvel –прочут френски
архитект.
Сградата е във форма на полукръг,висок 15 метра,от хромирана
стомана,чиято изба се намира на 17 метра дълбочина.Набраното грозде се приема в
избата по гравитачен път,избягвайки конвенционалните помпи.Отвън избата е
позиционирана като артистичен музей, аранжиран от японеца Tadoo Ando .Вълшебно място, където могат да се дегустират вината на имението,да
релаксираш с чаша вино,четейки съвременни произведения. Двайсетина скулптури на
световно известни майстори допълват картината-Franck Gehry,Alexander Canter,Louise Bourgeois.Една артистична концепция,която се опитваме да
внесем и в стила на нашите вина-заявява Matieu Causs
“ Авангардистите „
Cheval blanc (Saint Emilion) -разгърната площ 6 500 кв.м., капацитет на
съдовете 3 000 хектолитра, цена 12 милиона евро
Бял бетон,стъкло,дърво-това са материалите ,с които изпъква
съвсем новата изба. Целта на собствениците е била да впишат избата като един от
най-добрите образци на 21 век-заявява Pierre Ollivier Clouet,технически
директор на избата.Класически строителни
материали като тухли, керемиди и други тук са неизползваеми. Вътрешното
оборудване е високо достижение на технологиите. Избата разполага с 57 съда във
футуристичен стил,които приемат гроздето от 37 хектара лозя. Всеки съд
съответства на отделен малък парцел, което
позволява да се винифицира поотделно.Избата е сертифицирана по стандарта HQE (haute qualite envirronement)-което
позволява висока защита на околната среда. За комфорта на работещите екипи, избата
е с отлична акустика. Естествена дневна
светлина огрява всички помещения, с изключение на тези, където стареят и се
складират вината.Цялостното изпълнение на избата е дело на архитекта Chrstian de Podtramparc.Първата копка е направена на 1 януари 2010, а
през май 2011 е официалното откриване. Посещава се само с предварителна
уговорка.
„Нестандартните”
Couly- Decoiffrant - разгърната площ 1000кв.м, 3 000 хектолитра
съдове, цена 2 милиона евро
Нашето винарско оборудване беше много старо и почти излязло
от употреба. Спонтанно решихме да ги заменим с нови-съвършени и модерни,които
да бъдат и своеобразно средство за комуникация-това обясняват Pierre и Bernard Couly-собственици на
имението в Chinon( Indre et Loire).Баща и син конструират две забележителни сгради: една
модерно оборудвана изба и един бутик, завършен през април 2011,изключително ефектен.Бутикът
представлява елипса в червен цвят,виждащ се по цялата дължина на пътя. Отвътре всичко е
в метал. Избата пък е изградена от бетон- изглежда като полузаровена и
оборудвана от 28 иноксови съда(терморегулируеми), които създават впечатление за
една помпозна катедрала. Горната част е голям стъклен купол с витрини, които
позволяват директен изглед отвътре. Избата – 200 кв.м. приема посещения на
групи и представя изложби на произведения на съвременното изкуство.
Между април и декември повече от 7 000 винотуристи са
посетили тази оригинална и богата
цветово изба.
“Панорамните”
Chateaux Lastours, Corbiere,1700кв.м , 8000 хектолитра капацитет на съдовете, цена 4.5
милиона евро
Една наложена
марка,едно съвършено съоръжение,което да е функционално и модерно
- това е пътят ,по който е тръгнал архитект Eric Martin. Той, заедно
с инженер Sicoe
създават тази интересна изба.
В Корбиер.Фамилията
Allards-собственици на
шатото от 2004 год. са искали изба уника
лна и единствена в
Languedoc- Roussillon. Тя
представлява един полузаровен паралелепипед от груб и необработен бетон, с цвят на почва .Сградата се
натрапва от пръв поглед.В долната част са разположени 52 иноксови съда, в
горната огромна фасада от стъкло със зрелищна панорама към масива на
Корбиер.Основната концепция е използването на дневната светлина, която намалява
разхода на енергия.както и най-съвременни изолационни материали за вентилация
на помещенията.
Логото-един стилизиран кипарис на
11 метра височина,замислен от Patrisk Chappert Gaujal-маркира входа
на избата.Това е емблемата на шатото във всичките му официални документи.
“Биоклиматичните”
Domaine Clement Klur Alsace - 150 кв.м,
800 хектолитра съдов капацитет
Francine et Clement Klur са изградили своята изба през 1998
год. според биоклиматичните критерии. Формата на избата е кръгла с естествен
растителен покрив и изолирана с глина и слама. Отвътре 3 вентилационни помпи
осигуряват свеж въздух. Подът е покрит с пясък и павета за регулиране на
влагата. Всички останали помещения са изградени в същия дух -дървени
конструкции без химическо третиране.
“Растителните”
Domaine Tropez , 400кв.м. 1800 хектолитра капацитет на съдовете
Gregoire Chaix винаги е бил любител на природата и растенията.Когато този винар от
Прованс,разбира че негов съсед използва
оригинален и нестандартен метод за покритие на сградите-морски водорасли от
Чили, той спонтанно взаимства и внедрява идеята му.Тези растения имат
способността да абсорбират влагата непрекъснато. Така те осигуряват една
оптимална термична регулация във вътрешността на помещенията. От 7
години,покривът и стените на неговата изба са покрити с тези екзотични водорасли,
а посещенията са само с фиксирана уговорка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар