понеделник, 22 ноември 2010 г.

Божоле


Мнозина свързват асоциативно божолето със сорт грозде.В същност става дума за вино от деклариран географски район, което съществува от 1936г.
Масивите, от които се прави( 12000 хектара) се намират в Бургундия, северно от Лион, край градовете Белвил и Вилфранш на реката Сона.Традицията на празнуване на новата реколта по тези места е от началото на 19 век.Там виното узрявало по-рано, ферментацията му ставала по време на самото му пренасяне с баржи по реките.Заради ниската му цена го продавали на метър.На панаира в кварталът Кроа-Рус в Лион, който бил в последната неделя на октомври, такъв метър броял 12 бутилки, 13 се давала за сметка на заведението.Единственият сорт, от който се произвежда е Gamait noir(гаме)-въведен във Франция от Филип льо Арди - през далечната 1395.Сложният характер на божолето е заради почвите, върху които се отглежда - пясък, глина и шисти - те му придават типичен минерален привкус.Всяка година божолето е с различен аромат и вкус-малини, боровинки и дори банан.Французите го смятат за весело и буйно младо вино с характер. Мацерацията при божолето е едва 3-4 дни, за да се запази свежият плодов аромат на виното.После то минава през 2 ферментации в рамките на месеца след реколтата, за да се постигне мекота и стабилност по стандарта "beaujolais nouveau".Иползва се въглекисела мацерация.Друга любопитна подробност е задължителното бране на гроздето на ръка (vendange a la main) по подобие на Бордо и Шампан.Японците имат удоволствието първи да чуят сакралното "beaujolais nouveau est arrive" и да го дегустират, поради 12 часовата разлика.Извън Европа се разпространява през 1986 в Австралия, а днес в повече от 200 страни от цял свят, включитлно и в България.
Най-добри партньори  на божолето са студени меса, пушени наденички и пастети, стър-фрай(stir-fries) - пържени месца и зеленчуци по китайски, петел с вино или пържено пиле (напр.божоле Morgon).Kласически партньор са и различни видове сирена особено козето!

Няма коментари: