събота, 5 септември 2009 г.

Съвети за създаване на винарска изба в домашни условия







Един любител на виното никога не се задоволява да има само по-една бутилка от любимото си вино.Много често той си купува три-четири бутилки които ги пие във времето.Понякога се случва след време при отваряне на някоя от бутилките да се усети по различния вкус на любимото вино.Тогава вече настъпва негативното отношение към виното и започват едни лоши коментари към избата,сорта и т.н.Но повечето хора трябва да знаят че виното е продукт който дори и в бутилка протичат процеси на промяна на вкуса и аромата и това води до промени.Много от хората любители на виното трябва да знаят , че след закупуване от магазина или склада,виното ако няма да се консумира веднага,то трябва да се съхранява в подходящи условия.които ще благоприятстват развитието му.
Реших да напиша няколко съвета с които да помогна на тези които искат да съхранят бутилките си по дълго време и да се получат същия вкус.Когато отидете в магазина или склада и застанете пред регала за вино,трябва да знаете какво вино ще си купите , от какъв сорт , реколта , и да знаете дали това вино може да отлежава.Друго което трябва да погледнете е дали самата опаковка и външен вид на бутилката са в добър вид/капсулата да е здрава , да няма следи от изтичащо вино,етикета да не е крив,опитайте ако е възможно да видите тапата от какъв корк е направена/.Наклонете бутилката на обратно и вижте дъното дали няма утайка.В някои вина изрично на етикета се изписва,че на виното може да съдържа "благородна утайка" .Ако е така , то нека това не ви притеснява,това е признак че виното е преминало през по-леки манипулации при филтруване и обработка.Ако няма този надпис трябва да внимавате какво си купувате.
Друго на което трябва да обърна внимание е когато взимате бутилките от склада , ако те са много прашни,това е признак че са стояли дълго време в склада , и не им е обърнато никакво внимание.Представете си че си купувате бутилка Мерло 2003г пуснато на пазара през 2004г. и и тогава склада е заредил , но след това бутилките са стояли изправени и е претърпяла множество климатични и температурни колебания.В един момент тапата е изсъхнала и може виното да си е заминало.За това много внимавайте когато изпадате в такава ситуация.
След като сте избрали виното , то най-добре си поръчайте един кашон от 6бр.По този начин ще можете в продължение на няколко години да следите развитието на виното в бутилка и да му се възхищавате.След като сте си купили няколко бутилки трябва да помислите как ще съхраните виното вкъщи.Според вашия бюджет трябва да прецените до каква възможност може да си позволите да закупите определен брой бутилки и по този начин ще трябва да помислите какво място вие е необходимо за да си направите помещение за съхранение.Ако ще съхранявате до 100 бутилки един прекрасен вариант е да си закупите хладилник за съхранение на вино.Те варират в различни обеми и брой бутилки.Друг вариант е да си намерите някъде вкъщи място което да отговаря на следните изисквания:
- температура на помещението да варира между 13-16С и да няма колебания
- да може да си наредите стелажи които да бъдат високи 70-90см.
- да имате влажност 75-85%
Повечето помещения се изграждат под земята за да може да се запази постоянна температура.Едно такова помещение е избата в блока , килера , но искам да ви кажа че не можете дълго време да съхранявате вино в тези помещения.Друг вариант е да си намерите стар хладилник , да увеличите максимално да повиши температурата , но и този вариант е временен.Положението на бутилките винаги трябва да бъде в хоризонтално или леко наклонено , така че да се допира виното до тапата.През 6 месеца може да завъртате бутилката,ако се образува утайка тя да не може да се залепи за стъклото.
Когато след година две решите да отворите бутилка от колекцията ви трябва да спазите следните изисквания:
- вземете бутилката и е оставете за 24 часа изправена , за да може ако се е образувала утайка да падне дъното.След това без много движение махнете капсулата и внимателно извадете тапата.Това движение трябва извършите внимателно да не разклатите бутилката.Виното трябва да бъде отворено 30мин. преди да се консумира , след това внимателно го прилейте в декантер , ако нямате вземете друга бутилка.Насочете бутилката към силна светлина,започнете да наливате и внимателно следете утайката.В момента в който утайката достигне гърлото трябва рязко да спрете като не се дразнете от това че сте оставили два пръста вино в бутилката.Това което остава,няма да ви достави удоволствие , дори и да го изпиете , повярвайте ми.
И така остава да напълните чаши.

Няма коментари: