неделя, 1 декември 2013 г.

Дегустиране на вино без да се отваря бутилката



          
  Coravin- иновативна джаджа

Нововъведението е дело на калифорниеца Greg Lambrecht.
      Всичко започва с бременността на жена му, която спира да пие вино в продължение на месеци.Голям ценител на виното, съпругът ѝ не е искал да прахосва цяла бутилка вино след  отварянето  ѝ.
Робърт Паркър  промотира  изобретението в сайта си (нещо много рядко и нетипично за него) и публикува две видео презентации със създателя му.                                                         
Сайтът на списание Декантер също пише за изобретението.

Как се е осъществила идеята на създателя ?

Работейки в сферата на медицината той е имал опита , че една игла може лесно да пробие корка и да изтегли определено количество вино без това да се отразявa на качеството му. След 14 години на усъвършенстване и цели 23 протoтипа, резултатът е иновативна  джаджа -  семпла и лесна за употреба. Изобретението е наречено Coravin, и е изработено от алуминий и черна пластмаса.

Coravin е мини резервоар,  снабден с капсула аргон - инертен газ, който оказва натиск върху виното и с помощта на игла деликатно пробива целостта на тапата. Еластичната структура на натуралния корк позволява да се пробие без усилие и най-вече да се извади иглата без да проникне кислород. Само след няколко секунди коркът възстановява първоначалната си форма.Ако  се преминава от  червено към бяло вино с леко натискане се акумулира налягане, което изтласква капките вино, останали в иглата. За финал иглата се изплаква с топла вода, за да се подготви за следваща  употреба. Тази система работи само с  тапи от натурален корк, неподходящa е за синтетични тапи или композитни (смес от корк и силиконови частици).

Позитивни страни на  Coravin 
Особено полезна при отваряне на стари  и  скъпи вина, при които е голяма вероятността от разрушаване на  тапата
      Аргонът заема пространството, което се освобождава от инжектираното вино и го предпазва от окисляване.
      След  работа  с Coravin  бутилката може да се обръща на всички страни без никакъв риск

Тази система  би била много полезна за професионалисти, колекционери и особено къщите за търгове – лесен и сигурен начин за установяване на автентичността на виното. В момента се продава само в САЩ срещу 299долара, но може да бъде поръчан в още 25 страни за 224 евро.
Coravin  може да се продава в Европа от 2014 година, ако нейният създател намери дистрибутор. Съществува и специален модел Coravin Flight Ready предназначен за ползване в самолетите -  без капсула на цена 279 дол. или 208 евро. Една капсула е достатъчна за 15 чаши и струва 10.95 долара или около 8 евро.

Няма коментари: