вторник, 23 февруари 2010 г.

Светлината по време на дегустация


Много пъти дегустирайки се замислям може ли светлината да влияе по-време на дегустация! Повечето енолози споделят, че светлината в стаята за дегустация трябва да бъде неутрална, за да може по-добре да се различат нюансите на цвета, и по-добре се различават вкусовите качества на дадено вино. Затова по време на дегустация стаите са бели, добре осветени от слънцето, липсват други цветове. Най-добра е естествената слънчева светлина. Тя най-много ни влияе, създава ни положително настроение и спокойствие. Не винаги има възможност от проникване на слънчева светлина - в пещери - изби или след залез слънце, различни винарски изби под земята, и заведения, повечето светлина е от луминисцентни лампи които са с бяла светлина. Тя в повечето случаи е много силна, осветява силно чашата, създава студенина, поглъщайки вино създава чувство на силна горчивина. Когато светлината е жълта от типа с нажежаемите жички,дава по-топли тонове /особенно на червени вина/. Моите впечатления са, че понякога в самите заведения има светлина която е в червен, син или зелен цвят, и тя ми помага да определя виното много по точно спрямо цвета, вкусовите възприятия и пълния характер. Интериора и различните цветове влияят върху психиката на човек, и му създават положителни чувства и емоции. Когато подбирме места за дегустация трябва да се съобразяваме с цветовете на мебелите, разположението на стаята, тъмните места, и да използваме подходящо осветление.Цветовете трябва да създават уют, комфорт и положително настроение.Много добре се отразява тъмно червения цвят, синия, и светлина близка до спектъра на слънчевата светлина.

Няма коментари: