вторник, 17 ноември 2009 г.

Вино на седмицата/18-25.11.2009/


ТРИЛОГИЯ
МЕРЛО х КАБЕРНЕ СОВИНЬОН х СИРА
Реколта 2008

Избата на Шато Росеново е разположена на хълм сред собствени лозови масиви, в покрайнините на широколистна гора. Желанието ни беше да създадем малка винарска изба за производство на качествени червени вина.Тя се намира в югоизточна България, на 35 км югозападно от Бургас, в покрайнините на малкото странджанско село Росеново.
В подходяща форма и обем към производственото хале на Шато Росеново построихме: помещение за стареене на вина, офиси, лаборатория, дегустационна зала, няколко апартамента за гости.Шато Росеново разполага с около 1500 дка лозя в района на селата Росеново и Габър. В сортовия състав доминира Мерло с около 800 дка, Каберне Совиньон – 600 дка.
Лозовите насаждения на микрорайон Росеново се намират в южната част на източния лозарски район. Характерни за района със средна надморска височина около 220 – 250 м са разнообразния релеф, наклон и изложение. Наклонените терени осигуряват добър въздушен дренаж, намаляват опасността от измръзване и риска от развитие на гъбични болести. Гроздоберът в региона започва през втората половина на септември и завършва в края на октомври. Брането е ръчно и сортово селектирано. Гроздето пристига в приемателния пункт до 20 минути след брането. Максималното отстояние на лозовите масиви от избата е около 3 км. Лозята на Шато Росеново са с подбран сортов състав, съобразен с тероара на региона и технологичната производствена линия за качествени червени вина.
Съдовият капацитет е 1 450 000 л резервоари от неръждаема стомана с обем от 4 до 38 тона. Избата на Шато Росеново разполага и с хладилни камери с общ обем 33 куб. м, бутилираща вакуум-пълначна полуавтоматична линия с капацитет 1000 бут./час, както и с дестилационна инсталация с прекъснато действие.

Алкохол: 14,0%
Потенциал за стареене: до 7 години

Наситено - червен цвят,аромата е интензивен, доминиран от подправки, зряла слива, горски плодове, череша, вишна, добре асимилиран дъб
Вкусът е плътен, хармоничен и сочен, с мек и дълъг пикантен финал

Консумира се Печена агнешка плешка с гарнитура, Свински пържоли на фурна

Няма коментари: