сряда, 24 ноември 2010 г.

Новости от света на коняка

Къщата за коняк Leopold Gourmel” пусна на пазара първия био-коняк кръстен – Bio-attitude. Той е произведен от сертифицирано биологично лозе от 25 хектара и без употреба на химически субстанции. Това не е първата и трансгресия (вид изкуство, което престъпва основни норми и правила) Най-престижните къщи в Коняк прилагат евфемистичен подход подобен на деликатния момент с въпроса за възрастта на жените – VSVSOPXO, Napoleon, Extra … вместо да влизат в логично сравнение с труда необходим за получаване на коняк,  редуциращ чувствително техните многогодишни усилия. Къщата Leopold Gourmel избира междинен път (симбиоза на двата подхода,  кръщавайки всичките си коняци според вкусовите им характеристики)

Premier saveur – енергия и свежест с акцент аромати на бели плодове
Age de fruitзаоблен и конфи вкус, подчертан цитрусов
Age de fleurнежност на велур, който разцъфва върху букет от ванилов парфюм
Age des epices – благородна мощ, богата, загръщаща дълбочина
Quintessenceнежни флорални впечатления, топлина, ефирно омайване

Les originalites Gourmel – запазено само за влюбени в уникални и екстремални възприятия
По случай наближаващия празник на бащата, къщата Gourmel пуска на пазара празнично сандъче – разходка из света на коняка, която регрупира тези три периода - три шишенца от по 200мл.


Зелен чай и коняк – SO YANG

Обединението между ориенталската традиция на зеления чай и умението на шарантските майстори – дестилери,  звучи абсурдно. До такава степен,  че това е дело на една амбициозна професионалистка – Claire Coates,  която е успяла да екстрахира цялата чувствителност и непредсказуемост на тази фюжън комбинация.


Няколко коняка,  които те провокират да мечтаеш.

HennessyBeaute du siècle
Създаден от френския артист Жан Мишел Отониел по повод сто годишнината на Килиан Енеси – този коняк в ковчеже излято от алуминии, армирано стъкло, стъклен капак, барокови перли, златни листа и мрежа от бронз, разкрива своето мистериозно съдържание чрез скрити механизми. Един божествен коняк асемблиран от най-редките реколти на къщата от 1907 до 1970г. (100 бутилки с цена 150 хиляди евро)



Remi Martin- Louis XIII Black Pearl
Това не е корабът на Джони Деп във филма „Карибски пирати”. Елексирът произлиза от едно единствено буре (540 литра) грижливо пазено в тайна чак от далечната 1960 г. и е бутилирано в 768 гарафи индивидуално номерирани. Тази „черна перла” е преди всичко уникална комбнация от 1200 брендита, от които няколкостотин са селектирани за създаване на този божествен асемблаж роден върху най-добрите парцели на апелацията „Grand Champagne



Delamain “Le voyage”

Дълго пътуване във времето пресичайки сложен асемблаж от коняци – това кюве се представя в ефектна гарафа Baccarat” (лимитирана серия от 500 бутилки)
Кутия за бижута с ветрило от кожа с вплетени топчета от велур – това е една алюзия насочена към ретро пътуванията, почитайки по този оригинален начин James Delamain (съвсем млад създателят на къщата Delamain напуска родната Ирландия,  за да завърне във Франция,  която неговите праотци са напуснали век по-рано).

Няма коментари: