петък, 26 ноември 2010 г.

Първото Порто – Био


Първото Порто – Био
Прочутата португалска къща “Maison de Porto” – Fonseca предлага отскоро на пазара – “Terra Prima” – Първото Порто – organic. Произведено от сертифицирани био-лозя в Quinta de Panascal, гроздето е ферментирало с алкохолен дестилат, също така сертифициран като био. Първото Порто, на което виненият ценител може да се наслади е Ruby Reserve отлежавало 4 години в барик преди неговите превъзходни аромати да бъдат “уловени” в бутилка.

Бакхус в своето “леговище”
Френският бутик Repaire de Bacchus (Бърлогата на Бакхус) по много ефектен начин е изложил римска ваза от II век сл.не представяща римския Бог на лозята и виното – Бакхус. Тази истинска винена експозиция е разположена в едно пространство запазено за най-култовите бутилки вино и за един невероятен диалог през вековете.

Забранено за деца!
Идеята за създаване на “Wine Cellar Sorbetе родена в един винен бар в Куинс – Ню Йорк с управител Bret Birnbaum и David Zablocki. Няколко «brain stormings», след което двамата съдружници се хвърлят в авантюрата и предлагат днес една специална селекция сорбе на винена основа в 5 разновидности кръстени: Pinot Noir, Riesling, Cabernet Sauvignon … резултатът е прекрасна възможност за екстравагантни, ексцентрични и дръзки рецепти за десерти и коктейли.

Зелен чай и коняк ?
Обединението между ориенталската традиция на зеления чай и умението на Шарантските майстори – дестилери звучи абсурдно. До такава степен, че това е дело на една амбициозна професионалистка – Claire Coates, която е успяла да екстрахира цялата чувствителност и непредсказуемост на тази комбинация.

Easy Champagne
Това е един винен аксесоар едновременно функционален и приятен за окото. Става дума за ефектен тирбушон позволяващ отваряне без усилие и най-вече без опасност бутилка шампанско. Корковата тапа се плъзга в специален жлеб във вътрешността на тирбушона преди да се затегне в края. По този начин спокойно можеш да си поднесеш едно оглушително POP – удоволствие, което носи и името на този тирбушон.

Бутиков оцет от далечната 1797г.
Наречен “Maitre Vinaigrier” още от 1797г., къщата Martin Pouret е последната, която пази древната традиция практикувана в Орлеан. Оцет произведен от шардоне, мускаде  (мускат отонел) каберне фран, сок от цитрусови плодове или див мак от Nemours.

Буколическо (овчарско) – екологично шампанско
За да направи по-привлекателна работата си в градината Никола Фюилат предлага своето шампанско blanc de blancs” (100% шардоне) с обявена реколта в оригинална платнена чанта снабдена с джобове, където може да се открие пакетче с био-семена, съобразени с етичния ангажимент на марката за предпазване на околната среда.

Домашен винен бар
Естетичен , дискретен и най-вече практичен – това са основните характеристики на Sowine – първият специализиран портативен винен бар. Той консервира при подходяща температура в продължение на 10 дни отворени бутилки вино. Специалната му система за изтегляне на въздуха (кислорода) предпазва виното от нежелано окисление и запазва неговите качества за дълго време.

Няма коментари: