сряда, 16 декември 2009 г.

Вино на седмицата /16-23.12.2009/

JUNIOR 09


Katarzyna Estate се намира на същата географска ширина с едни от най-известните световни винени области. Имението е създадено в бившата гранична зона, разделяща България от Гърция в югоизточната част на страната в девствена природа, съхранена от човешка дейност през последните десетилетия.Районът, в който се намира Katarzyna Estate, е известен със своята древна история и традиции. Източници на повече от 5 000 години доказват, че траки, римляни и българи, живели по тези земи, са се занимавали с лозарство и винарство от най-дълбока древност.На запад от село Мезек се издигат руините на една от най- добре запазените средновековни крепости по българските земи. Тя е изпълнявала функциите на замък и е била предназначена за гарнизон ( XI-XII в.)
Климатът е умереноконтинентален със силно изразено средиземноморско влияние.Важна предпоставка за благоприятното развитие на лозята в региона играе и своеобразният въздушен коридор, който се оформя между Сакар планина и Източните Родопи. Характерните белези на този тип климат са топлото лято и меката зима ( януарските температури са над 1˚С ), сравнително малката годишна температурна амплитуда, есенно-зимния максимум на валежите ( средно годишно количество на валежите от 696 mm) и липсата на устойчива снежна покривка.Характерна е също и слънчевата, топла и сравнително продължителна есен. Katarzyna Estate се намира в района с най-продължително слънчево греене, като през вегетационния период температурната сума достига 4000˚С. В различните части на имението почвите са Лесивирани канелени горски /Chromic luvisol/, Излужени канелени горски /Eutric cambisol/ и Рендзини /Rendzina/.

Цена:6.90лв/Алкохол:13%
Къде да намерите:Casavino, Метро, Билла, Пикадили, Винено, Сани, Лекси

Характеристика:Купаж от сортовете Мерло и Темпранийо.Дълбок, плътен цвят, плодови нюанси в които доминират ягода, боровинка, касис, малина, черница, както и меки танини.Добро вино за цената си!

Няма коментари: