сряда, 9 декември 2009 г.

Видове чаши

Съществуват три основни категории на чаши за вино: чаши за червено вино, бяло вино, чаши за шампанско тип флейта. Всяка чаша е предназначена за увеличаване на вкуса и аромата на виното, също и как да се предпази от окисление, както и как най-удобно да се помирише и вкуси. Чашите за червено вино са по-големи, кръгли с по- голям обем, така позволяват на виното да реагира по-лесно с въздуха. След като се разклати, виното започва да се променя, обогатява се на аромати и вкусове.Големия обем на чашата ви дава по-голямо пространство, което е запълнено с аромати, които ще усетите щом си пъхнете носа и поемате глътка.Така също позволява повече място за въртене на вино и обогатяването му с въздуха. Съществува противоречие в размерите и форми на чаши за червено вино. Вината със силен нос могат да бъдат разположени в по-високи чаши с тясно гърло.Те нямат нужда от пространство и обем. По-младите и деликатни червени вина изискват голяма площ за да се изведат всички нюанси. Тези чаши са широки, с големи гърла, които лесно се различават.

Белите чаши за вино обикновено са проектирани с по-тясно гърло, за да може виното да не се окислява твърде много и бързо. Белите вина са с по-високи киселини, пият се при по-ниска температура, и ароматите се отделят по трудно, не са интензивни. Като общо правило е бяло вино да се представя в чаши с по тясно гърло. Въпреки това съществуват противоречия и може да срещнете чаши за бяло вино в различни форми на гърлото. За някои бели вина, като Шардоне с маслен аромат, по-широко гърло е желателно, подобно на чаша за червено вино, така че да може да диша повече, и комплексния аромат да може да бъде открит.

И накрая, чаша за шампанско тип флейта е пример за чаша с много тясно гърло. Тя е проектирана да пази до минимум виното от окисление, да запази чистия и свеж аромат, също и газировката. Шампанското и други пенливи вина нямат нужда да се въртят в чашата или да си навираме носа за да подушим аромата. Формата на чаша за шампанско тип флейта ни кара да си наклоним главата назад допълнително, когато поемаме глътка.Това дава възможност виното да попадне върху нашите вкусови възприятия, докато нашият нос е извън чашата.

Няма коментари: