събота, 23 март 2013 г.

Избите на 21 век- ултрамодерни и екстравагантни- отвъд общоприетите норми и представи
Символ на новото и апотеоз на модерното- това е водещата амбиция на някои  собственици на шата във Франция( в Бордо,Прованс и Лангедок).В последните години  те са променили своите изби до неузнаваемост. Обърнали са се  към известни архитекти, искайки от тях сгради –модерни, оригинални,ергономични и неподражаеми  в технически аспект. Тази тенденция е наложена от  индустриалци, които сериозно инвестират  в лозята.
Например фамилия Алард, водеща групата Filhet Alard –едно от първите френски застрахователно- посреднически дружества,  е построила в шато Lastours  в Лангедок точно такава изба . Артистичните Chateaux  La Costes  притежават 1500.кв. метра разгърната площ с капацитет на съдовете 15 000 хектолитра Нашият проект интегрира виното, изкуството и архитектурата -признава Matieu Causse-директор на това имение от 125 хектара,живописно кацнало на хълмове край Екс-Ан-Прованс. Неговите собственици, ирландски инвеститори, са се обърнали към Jean Nouvel –прочут френски архитект.
Сградата е във форма на полукръг,висок 15 метра,от хромирана стомана,чиято изба се намира на 17 метра дълбочина.Набраното грозде се приема в избата по гравитачен път,избягвайки конвенционалните помпи.Отвън избата е позиционирана като артистичен музей, аранжиран от японеца Tadoo Ando .Вълшебно място, където могат да се дегустират вината на имението,да релаксираш с чаша вино,четейки съвременни произведения. Двайсетина скулптури на световно известни майстори допълват картината-Franck Gehry,Alexander Canter,Louise Bourgeois.Една артистична концепция,която се опитваме да внесем и в стила на нашите вина-заявява Matieu Causs


Авангардистите „
Cheval blanc (Saint Emilion) -разгърната площ 6 500 кв.м., капацитет на съдовете 3 000 хектолитра, цена 12 милиона евро

Бял бетон,стъкло,дърво-това са материалите ,с които изпъква съвсем новата изба. Целта на собствениците е била да впишат избата като един от най-добрите образци на 21 век-заявява Pierre Ollivier Clouet,технически директор  на избата.Класически строителни материали като тухли, керемиди и други тук са неизползваеми. Вътрешното оборудване е високо достижение на технологиите. Избата разполага с 57 съда във футуристичен стил,които приемат гроздето от 37 хектара лозя. Всеки съд съответства на  отделен малък парцел, което позволява да се винифицира поотделно.Избата е сертифицирана по стандарта HQE (haute qualite envirronement)-което позволява висока защита на околната среда. За комфорта на работещите екипи, избата е с отлична  акустика. Естествена дневна светлина огрява всички помещения, с изключение на тези, където стареят и се складират вината.Цялостното изпълнение на избата е дело на архитекта Chrstian de Podtramparc.Първата копка е направена на 1 януари 2010, а през май 2011 е официалното откриване. Посещава се само с предварителна уговорка.


„Нестандартните”
Couly- Decoiffrant - разгърната площ 1000кв.м, 3 000 хектолитра съдове, цена 2 милиона евроНашето винарско оборудване беше много старо и почти излязло от употреба. Спонтанно решихме да ги заменим с нови-съвършени и модерни,които да бъдат и своеобразно средство за комуникация-това обясняват Pierre и Bernard Couly-собственици на имението в Chinon( Indre et Loire).Баща и син конструират две забележителни сгради: една модерно оборудвана изба и един бутик, завършен през април 2011,изключително ефектен.Бутикът представлява елипса в червен цвят,виждащ  се по цялата дължина на пътя. Отвътре всичко е в метал. Избата пък е изградена от бетон- изглежда като полузаровена и оборудвана от 28 иноксови съда(терморегулируеми), които създават впечатление за една помпозна катедрала. Горната част е голям стъклен купол с витрини, които позволяват директен изглед отвътре. Избата – 200 кв.м. приема посещения на групи и представя изложби на произведения на съвременното изкуство.
Между април и декември повече от 7 000 винотуристи са посетили тази  оригинална и богата цветово изба.


“Панорамните”
Chateaux Lastours, Corbiere,1700кв.м , 8000 хектолитра капацитет на съдовете, цена 4.5 милиона евро


Една наложена марка,едно съвършено съоръжение,което да е функционално и модерно
- това е пътят ,по който е тръгнал архитект Eric Martin. Той, заедно с инженер Sicoe
създават  тази интересна изба.
В Корбиер.Фамилията Allards-собственици на шатото от 2004 год. са искали изба уника
            лна и единствена в Languedoc- Roussillon. Тя представлява един полузаровен паралелепипед от груб и  необработен бетон, с цвят на почва .Сградата се натрапва от пръв поглед.В долната част са разположени 52 иноксови съда, в горната огромна фасада от стъкло със зрелищна панорама към масива на Корбиер.Основната концепция е използването на дневната светлина, която намалява разхода на енергия.както и най-съвременни изолационни материали за вентилация на помещенията.
                     Логото-един стилизиран кипарис на 11 метра височина,замислен от Patrisk Chappert Gaujal-маркира входа на избата.Това е емблемата на шатото във всичките му официални документи.

Биоклиматичните
Domaine Clement Klur Alsace - 150 кв.м, 800 хектолитра съдов капацитет

Francine et Clement Klur са изградили своята изба през 1998 год. според биоклиматичните критерии. Формата на избата е кръгла с естествен растителен покрив и изолирана с глина и слама. Отвътре 3 вентилационни помпи осигуряват свеж въздух. Подът е покрит с пясък и павета за регулиране на влагата. Всички останали помещения са изградени в същия дух -дървени конструкции без химическо третиране.

Растителните
Domaine Tropez , 400кв.м. 1800 хектолитра капацитет на съдовете

Gregoire Chaix винаги е бил любител на природата и растенията.Когато този винар от Прованс,разбира че негов съсед  използва оригинален и нестандартен метод за покритие на сградите-морски водорасли от Чили, той спонтанно взаимства и внедрява идеята му.Тези растения имат способността да абсорбират влагата непрекъснато. Така те осигуряват една оптимална термична регулация във вътрешността на помещенията. От 7 години,покривът и стените на неговата изба са покрити с тези екзотични водорасли, а посещенията са само с фиксирана уговорка.

Няма коментари: